Hoe lang zijn de vakantiedagen van uw medewerkers geldig en wat doet u als werkgever met openstaande vakantiedagen die vervallen? Sinds de wetswijziging in 2012, moet je goed opletten als ondernemer.

De vakantiedagen van uw personeel vervallen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Dat geldt alleen voor wettelijke vakantiedagen. Vakantiedagen die op basis van de cao of een andere regeling zijn toegekend, blijven vijf jaar geldig. Dus: de wettelijke vakantiedagen van 2014 zijn geldig tot 1 juli 2015, en de bovenwettelijke vakantiedagen van 2014 zijn geldig tot 1 januari 2020.

vakantiedagen opnemen

Het is niet verplicht – maar wel zo fair – om uw personeel op tijd te laten weten dat hun vakantiedagen zullen vervallen. Houd er rekening mee dat ze de mogelijkheid moeten krijgen om de overgebleven dagen op te nemen. Het is daarom slim om uw medewerkers op tijd in te lichten zodat ze niet allemaal tegelijk vakantie opnemen. Is de periode tussen kerst en oud en nieuw bijvoorbeeld rustig? Dan is dat een ideale tijd om medewerkers hun vakantiedagen op te laten nemen.

openstaande vakantiedagen

Als de vakantiedagen niet opgenomen worden, heeft u twee mogelijkheden. In principe vervallen de vakantiedagen. Maar er is een uitzondering; u mag met werknemers afspreken dat u de wettelijke vakantiedagen langer laat gelden. Dit moet wel in de cao of in de arbeidsovereenkomst opgenomen worden.

Verder kunt u de bovenwettelijke vakantiedagen in geld uitkeren. Werknemers mogen er ook voor kiezen om hun dagen te doneren aan een goed doel. Let op dat dit alleen geldt voor bovenwettelijke vakantiedagen! Wettelijke vakantiedagen mogen niet afgekocht worden tijdens de arbeidsovereenkomst, dit mag alleen wanneer deze afloopt. Het is overigens niet verplicht om openstaande vakantiedagen die komen te vervallen, uit te betalen.