ROTTERDAM, 17 maart 2014 - Acht leerlingen van het Melanchton Kralingen in Rotterdam lopen vanaf vandaag stage bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Sociale Zaken. De stage is onderdeel van het programma ‘Champs on Stage’. Dit programma, een initiatief van Amcham (de Amerikaanse Kamer van Koophandel), McKinsey & Company en Randstad, begeleidt VMBO-leerlingen in het 3e en 4e leerjaar om ze te laten kennismaken met werk. Op de ministeries gaan ze op verschillende afdelingen administratieve ondersteuning bieden. De stage duurt twee weken.

Het doorlopen van een bedrijfsstage is volgens Champs on Stage een waardevolle ervaring die de leerling op gepaste wijze voorbereid op de arbeidsmarkt en die voortijdig schooluitval tegengaat. Het programma onderhoudt goede banden met verschillende ministeries. Zo lopen er op het ministerie van Sociale Zaken ook leerlingen stage en gaan in april drie leerlingen stage lopen bij het Ministerie van Economische Zaken.

Sophie Jordens, operationeel directeur Champs on Stage: “VMBO-Leerlingen krijgen dankzij Champs on Stage de kans om onder professionele begeleiding kennis te maken met werk, het bedrijfsleven en hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt. De stagiair ontdekt bovendien het belang van een opleiding en diploma’s. VMBO scholieren blijken vaak geen goed beeld te hebben van hun mogelijkheden in het werkveld. Bovendien realiseren zij zich niet altijd hoe belangrijk het is om een diploma te halen en verder te studeren.” Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad: “Vooral jongeren hebben het moeilijk op de huidige arbeidsmarkt. Om hen beter op weg te helpen is het noodzakelijk hen voor en tijdens hun studie al goed te informeren over hun kansen op de arbeidsmarkt, zodat ze betere opleidingskeuzes maken en daarmee een betere startkwalificatie kunnen behalen. Daarmee vergroot je hun kansen op werk.”

Champs on Stage heeft een gefaseerd loopbaanoriëntatie en begeleidingsprogramma voor VMBO-leerlingen en regelt en begeleidt in samenwerking met bedrijven en scholen bedrijfsstages waarin de leerlingen echte werkervaring opdoen en een realistisch beeld krijgen van een beroep.

over champs on stage

Champs on Stage is een initiatief van AmCham, Mc Kinsey & Company en Randstad. Gestart in 2007 en sinds 1 juli 2010 een stichting met ANBI status en een hoog ambitieniveau. Champs on Stage heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. In twee jaar tijd is het aantal deelnemende leerlingen verdubbeld. Voor het lopend schooljaar is de verwachting dat het aantal leerlingen dat deelneemt aan het programma stijgt naar 2500.