Als jij beschikt over de competentie persoonlijke effectiviteit, dan slaag jij erin om zelfbeheerst te zijn, heb jij zelfvertrouwen in uiteenlopende situaties, ben jij flexibel en heb je organisatiecommitment.

zelfbeheersing

Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je woede de pan uit rijst, maar je toch professioneel moet blijven. Heb je bijvoorbeeld een lastige klant die je opeens persoonlijk gaat aanvallen? Begin dan niet gelijk terug te schelden, maar blijf rustig. Tel tot 10 voordat je reageert. Als dit niet voldoende is, ga dan bijvoorbeeld even naar het toilet om je gezicht met water te spoelen en ga terug zodra je weer gekalmeerd bent. Als je niet weg kan, neem dan even afstand van de situatie en bekijk de situatie als een derde persoon: hoe kan dit rationeel opgelost worden? Of probeer er de humor van in te zien. Activiteiten als yoga en meditatie helpen ook om je zelfbeheersing te versterken.

zelfvertrouwen

Het is essentieel dat je in jezelf gelooft, want als jij het al niet doet, wie dan wel? Om je zelfvertrouwen te verhogen, is het belangrijk dat je jouw krachten en zwaktes goed kent. Exploiteer je krachten en werk aan je zwaktes. Na elk taak is het handig om terug te reflecteren naar je daden: wat deed ik goed en wat kan ik beter? Was je plan van aanpak wel realistisch? Welke negatieve gevoelens hielden mij tegen? Bij elke negatieve gedachte plaatst je een positieve gedachte. Zodra je meer zelfinzicht hebt kan je daar kracht uit putten.

flexibiliteit

In de meeste functies wordt er van je verwacht dat je een flexibele werkhouding hebt. Denk aan marktonderzoekers, journalisten of sales managers. Flexibiliteit begint met het loslaten van vaste denkpatronen en standaardwerkmethodes. Out-of-the-box denken staat centraal. Sta open voor mogelijke veranderingen en zet de voor en nadelen naast elkaar, maar hou wel de belangen van anderen in de gaten.

organisatiecommitment

Organisatiecommitment heb je zodra je je betrokken voelt bij het bedrijf waar je werkt. Je organisatiecommitment groeit als je groeimogelijkheden hebt binnen het bedrijf, je gerespecteerd voelt, je prestaties erkend worden en de bedrijfscultuur je aanspreekt. Ga dus op zoek naar een bedrijf dat je aanspreekt en je een goed gevoel geeft. Zo groeit je organisatiecommitment waarschijnlijk snel.