Is jouw denkvermogen jouw belangrijkste competentie? Dan ben jij goed in het uitvoeren van probleemanalyses, heb jij een duidelijke visie en verzamel jij zoveel mogelijk expertise.

probleemanalyse

Wil je een probleem goed aanpakken, dan is het noodzakelijk dat je het eerst goed begrijpt. Je zou de probleemstelling kunnen zien als een boom met takken. Voor elke tak bedenk je een oplossing: wat moet er gedaan worden om dit op te lossen? Welke middelen of mensen heb ik hierbij nodig? Wat zijn de eventuele gevolgen? Welk informatie mis ik? Het bedenken van scenario’s stimuleert je denkkracht en kan leiden tot creatieve ideeën en/of oplossingen.

visie

Je zou een visie kunnen opstellen op basis van markt- of klantonderzoeken: wat gebeurt er nu en wat mist er? Wat is nog niet mogelijk, maar zou wel mogelijk moeten zijn? Kortom, hoe zie jij de toekomst? Nadat je een visie hebt bedacht, is het belangrijk dat je deze duidelijk formuleert. Dan is het makkelijker om anderen in jouw visie mee te nemen en te inspireren.

expertise

Hoe kan jouw expertise toegepast worden bij het oplossen van een probleem? Wat waren jouw leermomenten en “best practices”? Misschien kan je op basis van jouw ervaring en kennis een werkproces of vaste methode introduceren. Deel jouw kennis met anderen en luister naar wat anderen te zeggen hebben. Kennis komt uit verschillende bronnen.