Heb je het eerste sollicitatiegesprek gehad en ben je uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek? Gefeliciteerd! Dit wordt de laatste horde voordat je bij dit bedrijf aan de slag kan. Breekt het zweet je uit als je denkt aan salarisonderhandeling? Dat is echt niet nodig, met deze tips komen jullie samen tot een mooi salaris.

6 tips om jouw arbeidsvoorwaardengesprek goed te laten verlopen

  1. bedenk vooraf wat je sterke punten zijn
  2. hoe hoog wil je zelf dat het loon is?
  3. speel het tactisch
  4. bedenk alvast tegenargumenten
  5. kom er later op terug
  6. het draait niet alleen om geld

1. bedenk vooraf wat je sterke punten zijn

Het bedrijf wil jou aannemen omdat ze enthousiast over je zijn, vergeet dat niet! Door je sterke punten tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek te noemen, herhaal je waarom je van belang zal zijn voor het bedrijf en waarom een goed salaris daarbij past. Denk bij je sterke punten aan je opleiding, ervaring, relevante (bij)baan of stage, jouw kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, leeftijd, de functie-inhoud en de arbeidsmarktsituatie.

2. hoe hoog wil je zelf dat het loon is?

Sta vooraf stil bij wat je wilt bereiken en schrijf het op. Hoeveel wil je minimaal gaan verdienen met deze baan? Wees hierbij wel realistisch, maar ken ook je waarde voor dit bedrijf.

3. speel het tactisch

Bij een salarisonderhandeling is het belangrijk dat je het slim speelt. Met onderhandelen moet je hoog inzetten, want de werkgever heeft waarschijnlijk een lager bedrag in gedachten. Zo onderhandelen jullie samen totdat je ergens in het midden uitkomt. Als je direct je minimumbedrag had gezegd, was er geen ruimte meer geweest om te onderhandelen. Je hoeft trouwens ook niet akkoord te gaan bij het eerste bod van je werkgever. Durf tijdens het gesprek ook echt te onderhandelen.

4. bedenk alvast tegenargumenten

Denk je dat de werkgever argumenten heeft waarom hij zelf het (lage) loon in gedachte heeft? Bedenk van tevoren dan tegenargumenten. Ben je nog jong? ‘Maar ik heb al veel werkervaring op gedaan met mijn vorige baan’. Heb je weinig ervaring in deze branche? ‘Maar ik leer snel en ben erg leergierig’.

5. kom er later op terug

Kun je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek niet beslissen of je het eens bent met het voorstel? Geen zorgen en geef aan dat je er even over na wilt denken. Zo kun je later telefonisch of per mail terugkomen op het voorstel.

6. het draait niet alleen om geld

Mocht het arbeidsvoorwaardengesprek niet gaan zoals je had gehoopt, lig daar dan niet te lang wakker van. Naast het salaris zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden, de opleidingsmogelijkheden, trainingen, collega’s en werksfeer minstens zo belangrijk. Deze zijn bijna net zo belangrijk bij een nieuwe baan, en niet alleen het salaris.