met deze 9 tips bereid jij je goed voor op je sollicitatiegesprek

  1. verdiep je in het bedrijf
  2. lees de vacature nog een keer door
  3. bereid je eigen verhaal goed voor
  4. ontdek waar je goed in bent
  5. kies je kleding
  6. bereid je voor op (lastige) vragen
  7. bedenk zelf ook vragen om te stellen
  8. bepaal je salarisindicatie
  9. dont’s bij een sollicitatiegesprek

1. verdiep je in het bedrijf

Je hebt het misschien al gedaan toen je je sollicitatiebrief ging schrijven, maar werp nog een laatste blik op alles wat je online over het bedrijf kan vinden. Hun website, social media, nieuwsbrief, noem maar op. Als je de naam weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, kun je hem/haar eventueel opzoeken op LinkedIn. Dit alles zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt bij het bedrijf en dat je er eventuele vragen over kan beantwoorden.

2. lees de vacature nog een keer door

Staat de vacature nog online of heb je er zelf een screenshot van gemaakt? Mooi, lees ‘m nog een keertje door. Hierin staat namelijk precies wat de functie-eisen zijn en naar wat voor persoon ze op zoek zijn. Leer bijvoorbeeld de gevraagde competenties uit je hoofd en ga op zoek naar hoe je deze zelf beheerst. Eén ding is zeker: hier gaan vragen over komen.

3. bereid je eigen verhaal goed voor

Tijdens het sollicitatiegesprek sta je natuurlijk helemaal in het zonnetje: de medewerkers willen zoveel mogelijk over jou weten. Je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, cursussen, trainingen, hobby’s, eigenlijk alles dus. 

Hoe je jezelf voorstelt en wat je precies gaat vertellen, is goed om van tevoren duidelijk te hebben. Schrijf het allemaal even uit of doe een oefengesprek met een vriend/vriendin. Zo weet je straks alles wat je wilt vertellen zonder te veel uh’s en ongemakkelijke stiltes.

4. ontdek waar je goed in bent

Ook je vaardigheden (of competenties) worden sowieso besproken tijdens je sollicitatiegesprek. Waar was je met je vorige werk goed in, waar krijg je vaak complimenten over en hoe werk je in een team? Bereid het lijstje met goede (en slechte) eigenschappen alvast voor. 

Weet je niet precies wat je vaardigheden zijn? Vraag eens rond bij je vrienden en familie: hoe zouden zij jou omschrijven. Of doe de gratis persoonlijkheidstest van Randstad. Daarin vertellen we je precies wat je talenten zijn op de werkvloer. Of doe via Randstad een van de gratis online trainingen van GoodHabitz, waarin je de volgende veel gevraagde vaardigheden traint: in teams werken, enthousiasme tonen of adviseren.

5. kies je kleding

Of je nu bij een heel formeel bedrijf op gesprek gaat of bij een hippe start-up: een verzorgde uitstraling is bij iedere organisatie belangrijk. De kleren die je draagt, zegt iets over jou als persoon en hier maak je dus een spetterende eerste indruk mee. Bekijk hier onze kledingtips voor je sollicitatiegesprek.

6. bereid je voor op deze (lastige) vragen

Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar iedere werkgever wil weten wat voor een persoon je bent. Daardoor zien de vragen die ze stellen er vaak hetzelfde uit. Om je op weg te helpen in het gesprek, hebben we de meest gestelde en lastige vragen op een rijtje gezet:

  • kan je iets over jezelf vertellen?
    Deze vraag wordt vaak gesteld om te zien hoe jouw communicatievaardigheden zijn en hoe je jezelf presenteert. Het is daarbij belangrijk dat je vooral jezelf blijft en datgene naar voren brengt wat van toepassing is op de functie waar je naar solliciteert
  • waarom wil je hier werken?
    Met andere woorden: wat weet je eigenlijk al over het bedrijf? Laat in je antwoord merken dat je je hebt verdiept in de organisatie en geef aan waarom je er graag zou willen werken
  • wat maakt jou geschikt voor deze functie?
    Om deze vraag te beantwoorden heb je die punten uit je cv nodig die bij deze baan van toepassing zijn, en licht ze kort toe
  • kun je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen?
    Hierbij wordt gelet op hoe goed je jezelf kent en op welke vlakken je jezelf wilt ontwikkelen. Geef vooral voorbeelden die momenten beschrijven waarin je jouw kwaliteiten kon laten gelden en geef ook een eerlijk voorbeeld van iets waar je (nog) niet zo goed in bent
  • waar zie je jezelf over 5 jaar?
    Bij deze vraag let de werkgever op jouw toekomstbeeld. Antwoorden zoals jezelf verder ontwikkelen en groeien in jouw vakgebied, daar worden mensen heel blij van. Houd je antwoord concreet, werkgerelateerd en vooral realistisch
  • waarom zit er een gat in je cv?
    heb je een tijdje niet gewerkt of kon je werken niet combineren met je studie?
    Leg rustig uit waarom er een gat in je cv zit, dit hoeft namelijk niet nadelig te zijn voor het sollicitatiegesprek
  • we zien dat je maar kort bij je vorige baan hebt gewerkt, waarom is dat?
    Het belangrijkste bij je antwoord op deze vraag: maak je vorige werkgever niet zwart. Dat schept de verwachting dat je vaker slecht praat over je bazen en dat is een echte deal breaker
  • waarom heb je dat diploma niet gehaald?
    Een studie of andere opleiding niet afronden, gebeurt vaak met een reden. Leg daarom uit wat er is gebeurd en vertel vooral ook wat je daarna hebt gedaan (zoals direct aan het werk of een volgende opleiding volgen).

7. bedenk zelf ook vragen om te stellen

Een veelgestelde vraag die we nog niet hebben genoemd is: heb je zelf nog vragen? Een sollicitatie werkt twee kanten op: niet alleen kijkt de werkgever of je bij de organisatie past, het gaat er net zo goed om wat je vindt. Zie je jezelf bij deze organisatie werken en in deze functie? Stel daarom een paar vragen die voor jou belangrijk zijn en laten zien dat je oprecht interesse hebt in het werk. Hier zijn een paar voorbeeldvragen:

  • hoe zien de vervolgstappen eruit na dit gesprek?
  • wat is de samenstelling van het team?
  • stel dat ik hier begin: wat heeft de hoogste prioriteit de komende maanden?
  • wat hebben de mensen voor mij gedaan in deze functie?
  • wat vind je zelf het leukst aan het werken bij dit bedrijf?

8. bepaal je salarisindicatie

De kans is zeker aanwezig dat je gesprekspartner vraagt naar je salarisindicatie. Helemaal wanneer er nog geen salarisindicatie in de vacature vermeld stond. Of alleen de term 'marktconform salaris'. Bereid daarom altijd een salarisindicatie voor. Het is fijn om hier even goed voor te gaan zitten. Bedenk wat je wilt verdienen en welk salaris bij de functie past. Wil je hier meer over weten? Laten we samen kijken hoe je een salarisindicatie bepaalt. Op zoek naar een handige tool om te checken wat een realistische indicatie is? Ga naar onze salarischecker

9. dont’s bij een sollicitatiegesprek

Om deze lijst met sollicitatietips af te sluiten, zijn hier nog een paar punten waar je op moet letten om een geweldige indruk achter te laten bij het bedrijf waar je solliciteert. Probeer het volgende te vermijden:

  • te laat komen voor het gesprek
  • een slap handje geven
  • onderuit hangen in je stoel
  • je gesprekspartner in de rede vallen
  • geen goede reden/motivatie hebben om er te werken
  • je kunt je vaardigheden niet onderbouwen
  • je geeft geen relevant antwoord op een vraag

meer lezen over solliciteren en sollicitatiegesprekken?

Wil je nog meer weten over het sollicitatieproces? Lees dan ook onderstaande:

meest gestelde vragen over sollicitatiegesprek voorbereiden.

  • hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?

    Je bereidt een sollicitatiegesprek voor door vragen en antwoorden te oefenen. Dit mogen zowel vragen zijn over jezelf als over je gesprekspartner, de functie of het bedrijf. Ook is het belangrijk dat je je verdiept in het bedrijf en de vacature, zodat je daar zelf vragen over kan stellen.

  • wat wel en niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

    Tijdens een sollicitatiegesprek laat je een goede indruk achter als je je antwoorden paraat hebt en aantoont dat je je ingelezen hebt in het bedrijf en de vacature. Vermijd te laat komen, irrelevante antwoorden en een onverzorgde outfit.